Tienduizenden mensen krijgen al jaren een te lage of te hoge WIA-uitkering. Dat berichten Het Algemeen Dagblad van 4 september en Eenvandaag van 5 september. Het UWV wist al langer van de problemen, maar deed jarenlang niks met interne waarschuwingen. Dat de kwaliteit van de WIA-keuringen niet altijd deugt is al lang bekend. Maar nu blijkt ook de berekening van de uitkering vaak niet goed te gaan.

Hoogte en duur uitkering
Over de periode van 2020-2024 heeft UWV mogelijk niet alle WIA-uitkeringen goed berekend. Het gaat om de berekening van de hoogte en de duur/lengte van WIA-uitkeringen van mensen die tussen 2020 en 2024 een WIA-uitkering kregen. UWV gaat hier verder onderzoek naar doen en dit uit zichzelf corrigeren voor alle mensen die dit betreft. Dat kan wel lang gaan duren. 

Volgens Eenvandaag zou het gaan om mensen die door een fout van het UWV (1) te weinig, (2) teveel of (3) helemaal geen WIA-uitkering krijgen/kregen. Maar Johanna Hirscher (lid Raad van Bestuur UWV) zet dit in het programma recht. Volgens haar gaat het alleen om mensen die een WIA-uitkering kregen toegekend (1 en 2) en dus niet om mensen die niet in de WIA zijn gekomen (3). Ze zegt daarover letterlijk: “Dat moet ik even recht zetten. Dit gaat om mensen die een recht hebben op een uitkering (WIA). Dus dat weten wij. Waar wij naar kijken in die taskforce is: hebben wij nou hun (WIA)uitkering op de juiste hoogte berekend.“ Op de website van UWV staat dat het ook om de duur/lengte van de WIA-uitkering gaat.

Taskforce
Een speciaal team (taskforce) kijkt dan naar de berekening van de uitkeringen om vast te stellen of deze juist of onjuist is en deze mogelijk corrigeren. Mensen die vanaf 2020 een WIA-uitkering hebben gekregen en vermoeden dat er een fout gemaakt is bij de berekening van hun uitkering kunnen ook nu al contact opnemen met UWV via 088-898 92 94. Het UWV waarschuwt wel voor een lange wachttijd.

Onzekerheid
Het UWV beloofde in eerste instantie dat er geen geld teruggevorderd zal worden als ze te veel hadden gekregen, maar minister van Hijum zei op 5 september volgens Eenvandaag dat het nog niet duidelijk is wat er met te veel betaald uitkeringsgeld gaat gebeuren.

Keuringen bij ME/CVS
De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid is al langer met het UWV in gesprek over de arbeidsongeschiktheidskeuringen van mensen met ME/CVS. Zodra dit tot concrete resultaten leidt zullen we hierover berichten.

 

Zie ook: 

23-januari-2024-de-on-menselijke-maat-van-het-uwv-verhalen-van-me-cvs-patiënten-over-onkunde,-vernedering,-trauma-en-onrecht 

21 juni-2024-kwaliteit-beoordeling-urenbeperking-door-uwv-zwaar-onder-de-maat