De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid roept op om de petitie van de FNV te ondertekenen tegen de geplande korting op Wajonguitkering van volledig arbeidsongeschikte Wajongers die volgens het UWV toch arbeidsvermogen hebben. De regels voor de beoordeling daarvan zijn veel te streng, de beoordeling is vaak onbegrijpelijk en passende banen zijn er meestal niet.

Begin oktober is al een petitie tegen het korten van de Wajonguitkering aangeboden aan de Tweede Kamer. Van de zomer had de SP al een motie ingediend waarin werd verzocht deze korting ongedaan te maken, maar zonder succes. Naar aanleiding van de miljoenennota heeft de FNV opnieuw een petitie gestart.

 

De korting was bedoeld omdat er via de Participatiewet meer banen zouden komen voor Wajongers. Die zogenaamde ‘garantiebanen’ zijn er echter veel te weinig. Wajongers blijven dus zitten zonder baan maar wel met een lagere uitkering. Onrechtvaardig vinden wij. Wat het extra onrechtvaardig maakt is dat Wajongers volgens het UWV soms arbeidsvermogen hebben terwijl ze echt niet kunnen werken.

 

Je kunt de petitie van de FNV onderteken via deze link: Ik teken de petitie

 

Valse koopkrachtplaatjes, veel wajongers 7% gekort

Het demissionaire kabinet gaf aan dat iedereen er komend jaar op vooruit gaat. Maar een grote groep van 75.000 Wajongers met arbeidsvermogen gaat 7% inleveren!

 

Hoe was het ook weer? In 2013 heeft de overheid besloten dat de Wajong in 2018 terug moet van 75% naar 70% van het minimumloon, omdat er in de Participatiewet is afgesproken dat er vanaf 2015 extra banen zouden komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Hierdoor zouden Wajongers met arbeidsvermogen sneller aan het werk kunnen. De beloofde 100.000 banen zijn er echter niet gekomen. In de praktijk is de teller sinds 2015 blijven steken op 23.000; bij lange na niet genoeg voor circa 75.000 gekorte Wajongers. Daarnaast blijkt ook dat het werk vaak niet geschikt is.

 

Het korten op een Wajong uitkering betekent voor een alleenstaande Wajongere al snel € 70 per maand minder. Op dit moment krijgen Wajongeren nog 75% van het minimumloon. Voor de duidelijkheid: de korting geldt voor volledig arbeidsongeschikte Wajongers die volgens het UWV toch arbeidsvermogen hebben.