De Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter in sociale verzekeringszaken heeft op 21 april 2022 een ME-patiënt in het gelijk gesteld. Het UWV moet hem met terugwerkende kracht een vervroegde IVA-uitkering toekennen op grond van volledige, duurzame arbeidsongeschiktheid. De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid hoopt dat deze uitspraak bijdraagt aan een betere rechtspositie voor ME-patiënten in Nederland. “Ik heb samen met mijn echtgenote Bianca doorgevochten tot en met de CRvB omdat we de willekeur bij het UWV ​en rechtsongelijkheid aan de kaak willen stellen en lotgenoten een hart onder de riem willen steken. Veel te veel mensen leggen zich maar neer bij onrechtvaardige besluiten van het UWV”, aldus de ME-patiënt om wie het gaat, Gert-Jan van Duren.


Wens-ambulance

Gert-Jan heeft sinds 2018 zo’n ernstige vorm van ME dat hij volledig bedlegerig is. Nadat hij van alles had geprobeerd om beter te worden, en er geen enkele medische behandeling meer was die voor hem haalbaar was, vroeg hij in 2020 een vervroegde WIA-uitkering aan. Het UWV wees Gert-Jan’s aanvraag af met het argument dat hij nog wel kon herstellen. Dit ondanks het feit dat hij geen behandelmogelijkheden meer had en de Gezondheidsraad in 2018 tot de conclusie was gekomen dat er geen behandeling bekend is om van ME te genezen. Met steun van Bianca en een jurist maakte Gert-Jan bezwaar. Eerst bij het UWV, dat niet af wilde stappen van het eerdere besluit. Daarna in beroep bij de rechtbank Almelo. Om zelf liggend bij de rechtszitting aanwezig te kunnen zijn werd Gert-Jan met een wens-ambulance vervoerd. Dat leidde tot landelijke publiciteit. De rechtbank gaf het UWV gelijk. Het UWV kende daarna wel snel een gewone IVA-uitkering toe. Vooral onder invloed van de publiciteit, denkt Gert-Jan. Maar hij gaf zijn principiële strijd voor een vervroegde uitkering niet op en ging in hoger beroep bij de CRvB. Het resultaat is een steun in de rug voor veel ME-patiënten.

Aandacht voor de overwinning van Gert-Jan in RTL Nieuws van 14 mei 2022, met een reactie van Ynske Jansen namens de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid (4.59 tot 7.10):
https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5308611/rtl-nieuws-1930-uur

De uitspraak van de CRvB is hier te vinden:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2022:1010