Eindelijk is naar buiten gekomen dat het UWV jarenlang op grote schaal  fouten heeft gemaakt bij de toekenning van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Dit ging ten koste van de bestaanszekerheid van mensen die door ziekte niet meer (volledig) kunnen werken. Doordat het AD en EenVandaag dit schandaal naar buiten brachten moest het UWV dit eindelijk openlijk toegeven. Maar worden de fouten ook rechtgezet? Wordt het onrecht ook hersteld?

Twee verschillende schandalen
Het gaat eigenlijk om twee verschillende schandalen. Deze zaken lopen in de berichtgeving soms door elkaar:

1. Het vaststellen van het arbeidsongeschiktheidspercentage, daarbij speelt de beoordeling (keuringen) door een UWV arts een grote rol.

2. De berekening van de hoogte van de uitkering bij het vastgestelde arbeidsongeschiktheidspercentage.

Samen is dit behoorlijk ingewikkeld: Zie: de-wia-een-ingewikkelde-wet-pdf



1. Fouten bij keuring
Te vaak nemen UWV-artsen ME/CVS niet serieus. Onwetend en bevooroordeeld onderschatten ze de ernstige gevolgen van deze ziekte. Dat stelt de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid al jaren aan de kaak. Zie o.a.:onmenselijke%20maat%20digitaal%20loRes.pdf

We zijn sinds januari in gesprek met het UWV over onderzoek daarnaar, eerst bij een kleine groep, daarna hopelijk groter. Onze bedoeling is dat de fouten die daarbij aan het licht komen hersteld worden. Sinds kort is duidelijk dat bij LongCovid hetzelfde aan de hand is. Ook naar de Long Covid-keuringen komt onderzoek. We zetten ons ervoor in dat het gedane onrecht rechtgezet gaat worden.

Wat je zelf kunt doen als dit voor jou geldt: je verhaal naar de Steungroep sturen  (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en eventueel ook naar EenVandaag (https://eenvandaag.avrotros.nl/subsite/doemee/chat/)

2. Fouten bij berekening uitkering
Van 2020 tot en met 2024 zijn berekeningsfouten gemaakt, waardoor mensen een te lage of een te hoge uitkering kregen. Het kan gaan om 10.000-den mensen. Het kan gaan om een klein bedrag, maar ook om honderden euro’s per maand. Het UWV heeft nu verschillende teams opgetuigd om dit te herstellen. EenVandaag maakte duidelijk dat het UWV desondanks niet in staat zal zijn om alle fouten boven water zal krijgen.

Wat je zelf kunt doen als dit voor jou geldt: bellen met UWV en eventueel je verhaal vertellen aan EenVandaag (https://eenvandaag.avrotros.nl/subsite/doemee/chat/)

 

ME-patiënt Rob de Waal in EenVandaag:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hoop-dat-ze-eindelijk-beseffen-wat-ze-mensen-aandoen-rob-strijdt-al-5-jaar-tegen-het-uwv/

De hele uitzending van EenVandaag 7 september:

Zie ook:
6-september-2024-onjuiste-berekening-wia-uitkeringen-in-de-periode-2020-2024