De Steungroep ontving van het UWV onderstaand bericht:

Maatregelen Wajong en studie

Op 26 mei van dit jaar is de Wet vereenvoudiging Wajong aangenomen. Vanaf 1 september 2020 gaan de eerste wijzigingen in en veranderen de regels voor het volgen van een opleiding met Wajong. Ben je Wajonger en volg je een studie of opleiding of ben je dat van plan, dan is dit voor jou heel goed nieuws. Vanaf 1 september ontvang je dan namelijk een volledige uitkering. Wajongers behouden hun volledige uitkering als zij een studie of opleiding volgen en ook Wajongers die met een studie starten worden niet gekort. Daarnaast kun je als jonggehandicapte tijdens je studie Wajong aanvragen en in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering als je aan alle voorwaarden voldoet.


Veranderingen voor Wajong 2010

Je volgt al een opleiding.

Nu is je Wajong-uitkering 25% van het minimumloon. Vanaf 1 september 2020 verandert voor jou het volgende:

        - Heb je arbeidsvermogen of kun je dit ontwikkelen? Dan krijg je een uitkering van maximaal 70% van het minimumloon.

        - Heb je nu en in de toekomst geen arbeidsvermogen? Dan krijg je een uitkering van maximaal 75% van het minimumloon.

Hierover krijg je voor 1 september 2020 een brief van UWV.

Let wel op: als je nu toeslagen ontvangt (bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag) dan kan het zijn dat je volgend jaar een deel van het voorschot terug moet betalen aan de Belastingdienst, omdat je een hoger inkomen hebt ontvangen dan vooraf ingeschat. Houd hier dus rekening mee!

Je wilt vanaf 1 september 2020 een opleiding gaan volgen.

Dan houd je gewoon je Wajong-uitkering.

Veranderingen voor Wajong 2015

Je kunt als jonggehandicapte tijdens je studie Wajong aanvragen. Dan heb je mogelijk vanaf 1 september recht op een Wajong 2015 uitkering. Tot 1 september is er namelijk geen recht op een Wajong 2015 uitkering als je studeert. Je vraagt hiervoor bij UWV een Beoordeling arbeidsvermogen aan. Heb je al een Beoordeling arbeidsvermogen aangevraagd? Als wij beoordelen dat je een Wajong-uitkering kunt krijgen, dan gaat deze in vanaf 1 september 2020.

Let op: is je uitkering eerder beëindigd omdat je ging studeren of is je uitkering afgewezen omdat je studeerde, dan kun je zelf opnieuw een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen doen bij UWV.