De Gezondheidsraad (GR) vindt dat bedrijfs- en verzekeringsartsen moeten erkennen dat ME/CVS een ernstige ziekte is, die gepaard gaat met ‘substantiële functionele’ beperkingen. Ook stelt de raad dat deze artsen patiënten niet moeten dwingen om gedrags- of oefentherapie te volgen. De Steungroep spant zich in om te zorgen dat het advies van de GR op dit punt geen papieren tijger wordt, maar tot echte verbetering leidt. Op basis van het advies van de GR heeft het UWV zijn beleid voor de beoordeling van arbeidsongeschiktheid van ME-patiënten (opnieuw) vastgesteld.
Naar aanleiding van het onderzoek naar de ervaringen van ME-patiënten met de arbeidsongeschiktheidskeuring heeft het UWV ons toegezegd dat het wil ingrijpen bij ‘afwijkingen van het beleid’, wanneer de Steungroep die aandraagt.
Het beleid van het UWV, en belangrijke keuringsregels, zijn hier te vinden:
- De beoordeling van ME CVS UWV 2018 met geautoriseerde toelichting
Een afwijking van het beleid is in principe terug te vinden in de rapportages van verzekeringsartsen (helaas zijn deze lang niet altijd duidelijk).
Denkt u dat er bij uw keuring sprake is (geweest) van een ‘afwijking van het beleid’? Dan kunt u dat melden door het sturen van een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘afwijking UWV-beleid’. Wij willen dan graag het volgende van u weten:
- Op welk(e) punt(en) wijkt de beoordeling in uw geval af van het UWV-beleid?
- Uit welke passage(s) van de rapportage van een UWV-verzekeringsarts, of andere stukken van het UWV, valt dit op te maken?
- In welk jaar vond deze beoordeling plaats?
- Over welke regeling gaat het: Ziektewet, Wajong, WIA (WGA en IVA), WAO of WAZ?
- Wat vindt u verder nog van belang om te melden?
Het is ook handig om uw telefoonnummer te vermelden. Als we een mogelijkheid zien om uw zaak voor te leggen aan het UWV zullen we contact opnemen voor nadere informatie en toestemming. Het kan een tijdje duren voordat u iets van ons hoort.